Vervanging leerkrachten (PON)

20 juni 2017
Vervanging Leerkrachten
mijnplein heeft voor de vervanging van afwezige leerkrachten een samenwerkingsverband met Personeelscluster Oost Nederland, kortweg PON, afgesloten. PON is een vereniging van schoolbesturen voor primair onderwijs in Oost Nederland. Samen vertegenwoordigen de schoolbesturen meer dan 130 scholen. Uitgangspunt van de samenwerking is om de werkgelegenheid in deze krimpende regio zoveel mogelijk te behouden. PON werkt actief aan mobiliteitsbeleid en de instroom van jong talent.
Bij afwezigheid van een leerkracht door ziekte of verlof, vragen wij bij PON een invalleerkracht aan. PON neemt de aanvraag in behandeling en zorgt zo snel mogelijk voor een goede vervanger. PON-medewerkers kennen onze scholen, kennen de invalkrachten en kennen de wensen van de scholen om een zo goed mogelijke matching te kunnen maken.
Indien mogelijk de dag ervoor of anders voor schooltijd, wordt de leerkracht door de directeur van de school waar men moet invallen geïnformeerd over de gang van zaken m.b.t. de groep en de school.

Gezien het voorgaande zal het bijna nooit voorkomen dat er geen vervanging beschikbaar is. Mocht dit toch het geval zijn, dan wordt onderstaand protocol gevolgd.
Procedure
1. Als er geen vervanger is voor een afwezige leerkracht, worden de volgende interne oplossingen overwogen:
a. Verschuiven
Intern gaat een leerkracht naar een andere groep. Met een (WPO)-student mag niet worden geschoven, uiteraard wel met de leerkracht die door de WPO’er wordt vervangen.
b. Ruilen
De ADV van leerkrachten, taakrealisatie van directie en andere coördinatoren worden opgeschort.
d. Parttime leerkrachten
Parttime leerkrachten krijgen voor korte tijd een uitbreiding van uren.
c. Verdelen
De groep wordt over andere groepen verdeeld voor maximaal 2 dagen en alleen als het redelijkerwijs mogelijk is.

2. Bieden de voorgaande maatregelen geen aanvaardbare oplossing dan kan de betreffende groep thuis blijven volgens de richtlijnen van de hoofdinspectie:
a. Niet de eerste dag
b. Alleen in het uiterste geval
c. Ouders een dag van te voren schriftelijk op de hoogte stellen
d. Voor leerlingen waar thuis geen opvang mogelijk is zorgt de school voor opvang.

NB: Er wordt naar gestreefd groepen niet langer dan twee dagen naar huis te sturen. Na twee dagen zal een andere groep thuis moeten blijven.
Dit protocol is vastgesteld om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen blijven waarborgen, om de werkdruk bij het personeel niet nog groter te maken en om leerlingen niet “onder schooltijd” naar huis te hoeven sturen.
We hopen dat we u zo voldoende hebben ingelicht en mochten er vragen zijn, neemt u gerust contact op met de directie van de school.
We hebben tot nu toe nog nooit gebruik hoeven maken van deze regeling.